Pasztet z selera

Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na godzinę. Po namoczeniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i selera ścieramy na tarce (na dużych oczkach). Do startych warzyw dodajemy wodę, w której moczone były grzyby oraz pokrojone grzyby, masło i czosnek. Wszystkie składniki dusimy przez około 60 minut pod przykryciem. Po całkowitym ostudzeniu dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki (najlepiej keksowej)i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w 180 stopniach przez około 90 minut. Czas pieczenia można trochę skrócić - trzeba na bieżąco sprawdzać czy pasztet zarumienił się.

 

Składniki:

  • 1 kg selera
  • kostka masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 jajek
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone podgrzybki
  • pieprz
  • sól
  • pestki dyni