Marchewkowe ciasto

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, marchew i pozostałe sypkie składniki. Rozpuszczone i przestudzone masło wlewamy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę nakładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 30x20 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło i serek, a następnie mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ostudzoną polewą polewamy ciasto i dekorujemy orzechami włoskimi.

Składniki:

  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 ubite szklanki utartej marchwi
  • 4 jajka
  • ¾ kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cynamonu

Polewa:

  • 10 dag masła
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru