Brukselkowy gulasz

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju, po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. W tym czasie gotujemy bulion, do którego wrzucamy brukselkę i gotujemy do momentu kiedy będzie miękka. Do bulionu dodajemy mąkę, aby zagęścić, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, oraz przesmażone kawałki kiełbasy i wszystko razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku wedle uznania i posypujemy natką.

 

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • pół kg brukselki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 dag kiełbasy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka mielona
  • natka pietruszki