Cytrusy i buraczki na gorąco

Okrągłe buraczki dokładnie myjemy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową i zapiekamy. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy na tzw. "ósemki" - półksiężyce. W garnku rozgrzewamy masło, wkładamy buraki, dodajemy cukier oraz sok z pomarańczy i z cytryny. Smażymy i mieszamy, do momentu kiedy syrop zgęstnieje i buraki będą oblepione. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a na chwilę przed zdjęciem z ognia dokładamy pokrojone na cząsteczki mandarynki i pomarańcze i podgrzewamy. Podajemy na ciepło, tuż po zdjęciu z ognia.

 

Składniki:

  • 8 małych okrągłych buraków
  • sok z cytryny i z pomarańczy
  • 1 pomarańcz
  • 3 mandarynki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • pieprz
  • sól

 

 

Burak młody Przepisy
7.00
Pomarańcze
10.00