Kurczak faszerowany szpinakiem

Dwa zmiażdżone ząbki czosnku smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojone liście szpinaku, dusimy przez chwilę i doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak studzimy by wymieszać go z jajkiem i serem. W każdej z czterech piersi z kurczaka ostrym nożem robimy kieszeń i napełniamy ją farszem szpinakowo serowym. Każdą porcję z kurczaka zawijamy osobno w natłuszczoną folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Pod koniec pieczenia należy lekko odchylić folię, by mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry i dekorujemy nieobranymi ząbkami czosnku (upieczonymi obok mięsa).

 

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 2 główki czosnku
  • 20 dag sera ricotta albo twarogu niekwaśnego
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • pieprz
  • sól

 

 

Szpinak Przepisy
18.00