Cukinia faszerowana papryką

Cukinię przecinamy wzdłuż tak aby powstały tzw. "łódeczki" i wydrążamy z niej trochę miąższu (ale nie wyrzucamy go). Następnie zanurzamy cukinie na chwilę we wrzątku, wyjmujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego albo do blaszki. Kroimy w kostkę obrane ze skórki i sparzone pomidory oraz paprykę i cebulę.  Na rozgrzanym tłuszczu dusimy przez kilka minut miąższ cukinii, pomidory, cebulę i paprykę. Następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Łódeczki napełniamy farszem posypujemy żółtym serem i bazylią i zapiekamy około 25 minut w piekarniku.

 

 Składniki:

  • 4 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól
  • bazylia

 

 

Cukinia Przepisy
10.00