Ciasto francuskie szpinakowe

Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przez około 10 minut podpiekamy ciasto przykryte pergaminem. Na patelni dusimy przez chwilę pokrojone liście szpinaku, przeprawiamy pieprzem, solą i dodajemy śmietanę i ubite jajka. Na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowaną masę szpinakową i przykrywamy plastrami ostrego sera oraz plastrami dużych pomidorów obranych ze skórki i posypujemy tymiankiem. Ciasto zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Podajemy z wytrawnym winem.

 

Składniki:

  • 70 dag świeżego szpinaku
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  •  2 jajka
  • 5 plastrów ostrego sera żółtego
  • świeży tymianek
  •  dwa duże pomidory
  • pieprz
  • sól
Szpinak polski Przepisy
24.00