Faszerowana papryka

Zagotować 150 ml bulionu warzywnego, do którego wsypać kaszę kuskus, zamieszać i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie myjemy paprykę, odcinamy jej górną część i usuwamy środek. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek prze około 5 minut, a następnie przyprawiamy do smaku. Kroimy drobno papryczkę chili, natkę pietruszki i ser feta. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Kaszę kuskus mieszamy z pieczarkami, natką, serem i chili. Doprawiamy sokiem z cytryny i resztą oliwy z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy do papryk i przykrywamy je odciętą częścią. Papryki układamy na formie do pieczenia, do której wlewamy pozostały bulion. Pieczemy około 40 minut albo do momentu kiedy papryki będą miękkie.

Składniki na 4 porcje:

  • dwie żółte papryki
  • dwie czerwone papryki
  • 130 g kaszy kuskus
  • 150 g pieczarek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 130 g sera feta
  • pieprz
  • sól
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny