Bakłażany czosnkowe

Bakłażany myjemy, kroimy na pół tak aby powstały tzw. "łódeczki", posypujemy solą i zostawiamy na około 30 minut. Po pół godziny ponownie myjemy bakłażany, osuszamy je i wydrążamy trochę miąższu. Miąższ drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę i obrane ze skórki pomidory. Czosnek rozcieramy z solą i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy. Po chwili dolewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy i wsypujemy pokrojone warzywa oraz miąższ bakłażana, dodajemy zioła i smażymy około 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, solą, cukrem (troszeczkę) i zestawiamy z ognia. Następnie należy rozbełtać widelcem jajka i wlać je do ostudzonych warzyw, wsypać żółty ser i migdały i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem  napełniamy bakłażany i wkładamy je do formy do pieczenia, skrapiamy oliwą i zapiekamy około 40 minut.  

 

Składniki:

  • 4 duże bakłażany
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • główka czosnku
  • 15 dag sera żółtego startego
  • 2 papryki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki suszonych lub świeżych posiekanych listków bazylii i tymianku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki oliwy