Sałatka z selera naciowego

Rodzynki zalewamy wrzątkiem wody, a następnie osuszamy. Groszek odsączamy z zalewy, a ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Łodygi selera obieramy z włókien łykowatych, myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Banany i jabłka kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek mieszamy z serem, jabłkiem, bananami i selerem. Dodajemy rodzynki, przyprawiamy pieprzem i solą i mieszamy. Majonez do sosu mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny, a następnie polewamy nim sałatkę i posypujemy migdałami.

 

Składniki:

  • puszka groszku zielonego
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 banany
  • jabłko
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

 

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki majonezu
  • łyżka soku z cytryny