Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, uważając aby płaty nie posklejały się. Następnie wyjmujemy je z wody i osobno układamy. W tym czasie świeży szpinak myjemy, suszymy i kroimy. Cebulę kroimy, posypujemy łyżką mąki i podsmażamy chwilę na oliwie. Następnie dodajemy szpinak, kilka łyżek mleka i łyżkę bazylii. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Jajka należy roztrzepać z pozostałym mlekiem, wlać do szpinaku i podgrzewać cały czas mieszając, do momentu kiedy jajka się zetną. Zmiażdżony czosnek należy zeszklić na maśle, a następnie dodać pól szklanki wody i przecier pomidorowy, przyprawić pieprzem i solą i zagotować. Dodać odrobinę oregano. W żaroodpornej, natłuszczonej formie układamy warstwami płaty lasagne i szpinak, posypujemy żółtym startym serem i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy około 25 minut.
Składniki:
- 1/2 opakowania lasagne,
- 30 dag żółtego sera
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła'
- oregano
- bazylia
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól