Lasagne ze szpinakiem

Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, uważając aby płaty nie posklejały się. Następnie wyjmujemy je z wody i osobno układamy. W tym czasie świeży szpinak myjemy, suszymy i kroimy. Cebulę kroimy, posypujemy łyżką mąki i podsmażamy chwilę na oliwie. Następnie dodajemy szpinak, kilka łyżek mleka i łyżkę bazylii. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Jajka należy roztrzepać z pozostałym mlekiem, wlać do szpinaku i podgrzewać cały czas mieszając, do momentu kiedy jajka się zetną. Zmiażdżony czosnek należy zeszklić na maśle, a następnie dodać pól szklanki wody i przecier pomidorowy, przyprawić pieprzem i solą i zagotować. Dodać odrobinę oregano. W żaroodpornej, natłuszczonej formie układamy warstwami płaty lasagne  i szpinak, posypujemy żółtym startym serem i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy około 25 minut.

 

Składniki:

  • 1/2 opakowania lasagne,
  • 30 dag żółtego sera
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła'
  • oregano
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

 

Cebula zwykła Przepisy
7.00
Szpinak polski
24.00