Marchewkowe muffinki

Mąkę należy przesiać z cynamonem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy. Jajka trzeba rozbełtać, a potem dodajemy olej. Obieramy jabłka ze skórki, trzemy na dużych oczkach i łączymy je z olejem i jajkami. Ścieramy marchewkę na tarce, a następnie dodajemy do jajek, oleju oraz jabłek i mieszamy. Składniki suche łączymy z mokrymi składnikami. Formę na muffinki smarujemy masłem. Przed włożeniem do piekarnika ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Ciasto nakładamy do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.

 

Składniki (15 muffinek)

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • dwie szklanki startej marchewki
  • 2 łyżeczki sody
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • zapach waniliowy (odrobinę)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych