Ciasto z rabarbarem i z lodami

Rabarbar należy umyć, następnie odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić w kawałki. Masło miksujemy z cukrem waniliowym i z cukrem, a potem dodajemy po jednym jajku

Kurczak faszerowany szpinakiem

Dwa zmiażdżone ząbki czosnku smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojone liście szpinaku, dusimy przez chwilę

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, uważając aby płaty nie posklejały się. Następnie wyjmujemy je z wody i osobno układamy.

Ciasto francuskie szpinakowe

Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przez około 10 minut podpiekamy

Kotlety z cukinii i szczypiorku

Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i w skórce ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy ją do mięsa mielonego razem ze szczypiorkiem i jakiem.

Marchewkowe muffinki

Mąkę należy przesiać z cynamonem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy. Jajka trzeba rozbełtać, a potem dodajemy olej.

Pasztet z selera

Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na godzinę. Po namoczeniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i selera ścieramy na tarce (na dużych oczkach).

Faszerowana papryka

Zagotować 150 ml bulionu warzywnego, do którego wsypać kaszę kuskus, zamieszać i pozostawić pod przykryciem około 10 minut.

Marchewkowe ciasto

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, marchew i pozostałe sypkie składniki. Rozpuszczone i przestudzone masło wlewamy do masy.

Selery w cieście

Selery dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką), następnie wkładamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je z wody,

Cukinia faszerowana papryką

Cukinię przecinamy wzdłuż tak aby powstały tzw. "łódeczki" i wydrążamy z niej trochę miąższu (ale nie wyrzucamy go). Następnie zanurzamy cukinie na chwilę we

Brukselkowy gulasz

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju, po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. W tym czasie gotujemy bulion, do którego wrzucamy brukselkę

Sałatka z selera naciowego

Rodzynki zalewamy wrzątkiem wody, a następnie osuszamy. Groszek odsączamy z zalewy, a ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Łodygi selera obieramy z włókien łykowatych,

Bakłażany czosnkowe

Bakłażany myjemy, kroimy na pół tak aby powstały tzw. "łódeczki", posypujemy solą i zostawiamy na około 30 minut. Po pół godziny

Sałatka z czerwonej kapusty

Poszatkowaną kapustę i jabłka starte na grubych oczkach wkładamy do garnka. Dodajemy masło, wino i sok z cytryny, a następnie solimy

Cytrusy i buraczki na gorąco

Okrągłe buraczki dokładnie myjemy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową i zapiekamy. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy na

Sałatka z pikantnymi banami

Szynkę kroimy w kostkę. Selera naciowego myjemy, usuwamy z niego ewentualne włókna i kroimy w cienkie plasterki. Banana