O nas

O nasWitaj w naszym sklepie internetowym! Miło nam poinformować, że jako pierwsi w okolicy oferujemy przez Internet świeże warzywa, owoce i przetwory. Dowozimy je osobiście do Klientów z Warszawy i okolic Pruszkowa. Głównym dostawcą warzyw jest nasz tata – odpowiedzialny rolnik, z wieloletnią tradycją. To z jego upraw pochodzi wiele oferowanych przez nas produktów. Przede wszystkim stawiamy na wysoką jakość i zawsze jesteśmy pewni dobrego pochodzenia oferowanych towarów.
 
W gospodarstwie taty prowadzimy integrowaną uprawę warzyw. Dobieramy najlepsze i sprawdzone odmiany. Każde warzywo wymaga indywidualnego podejścia. Większość z nich uprawiana jest z rozsady, co daje nam możliwość nie stosowania środków chwastobójczych, które są szczególnie niepożądane przy krótkim okresie wegetacji warzyw.
Dbamy o  prawidłowy odczyn gleby, dzięki czemu mamy mniejszą presję ze strony szkodników i chorób. Stosujemy nawozy organiczne (poplony, słoma), dbamy o właściwą strukturę gleby. Dzięki efektywnym mikroorganizmom, nasza ziemia staje się bardziej żyzna i przyjazna dla roślin.
W okresie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze nasilonej ilości agrofagów i jesienią, gdy cykl rozwojowy szkodników się kończy, możemy wyhodować warzywa zdrowe, bez chemii lub do minimum ograniczać jej ilość. Latem, kiedy szkodniki są najbardziej aktywne, nie ma możliwości zupełnego odstawienia chemicznych środków ochrony, dlatego kluczowe jest odpowiedzialne przestrzeganie karencji. Stosowanie ochrony chemicznej ograniczamy m.in. poprzez stosowanie pułapek sygnalizacyjnych i tablic lepowych. Używamy także agrowłóknin, które nie pozwalają na przedostanie się szkodników do części korzeniowej roślin.
Liczymy się z tym, że wobec niestosowania lub zdecydowanego ograniczania środków chemicznych, część plonów nie nadaje się do sprzedaży. Naszym celem nie jest jednak wyhodowanie warzyw w dużych ilościach i o wielkich rozmiarach, ale przede wszystkim zdrowych i smacznych, zarówno dla naszych klientów, jak i naszej rodziny.
 
Uprawa pomidorów w naszym gospodarstwie, opiera się na stosowaniu efektywnych mikroorganizmów na podłożach naturalnych. Pomidory zapylane są przez trzmiele, co eliminuje potrzebę stosowania hormonizacji. Dbamy nie tylko o nasze pomidory, ale również o same trzmiele, które mieszkają w ulach, wewnątrz  tuneli foliowych. Właśnie dlatego pomidory w tunelach odchwaszczane są ręcznie, kilkakrotnie w ciągu sezonu. Środki chwastobójcze zawierają m.in. metabuzynę, która długo zalega w glebie. Użycie chemii spowodowałoby zatrucie trzmieli, więc jeśli jest konieczność to stosujemy ochronę biologiczną. Nasze pomidory nie są też poddawane przyspieszonemu dojrzewaniu. Dojrzewają zatem dłużej, ale dzięki temu są trwalsze i smaczniejsze.
 
Marchewkę uprawiamy na poplonie z żyta lub owsa.  Nie musimy stosować sztucznych nawozów azotowych, ponieważ azot dostarczamy z młodej, zielonej, przyoranej masy zielonego poplonu. Poprzez opóźniony wysiew możemy uchronić ją od nalotu pierwszego, najliczniejszego pokolenia połyśnicy. Dzięki ręcznemu zbiorowi marchewki, nie musimy stosować  środków grzybobójczych, podtrzymujących zielony kolor naci, co często jest stosowane przy zbiorach za pomocą kombajnu. Stosowanie efektywnych mikroorganizmów w czasie wegetacji naszej marchwi, ogranicza natomiast występowanie chorób przechowalniczych. 
 
W sezonie, w gospodarstwie taty uprawiane są następujące warzywka:
 
Marchew,  selery korzeniowe i naciowe, rzodkiewka, pory, pietruszka, ziemniaki, buraki podłużne i okrągłe, cebula łagodna, cukrowa i zwykła, kapusta biała, włoska i pekińska, sałata masłowa i lodowa, kalarepa, brokuły, kalafiory, koperek, szpinak, rukola, botwina, fasolka szparagowa zielona, żółta i mamut, groszek zielony, papryka zielona, żółta i czerwona, kukurydza cukrowa, różne rodzaje dyni m.in. piżmowa, cukinia, pomidory gruntowe, pomidory tunelowe, pomidory koktajlowe, ogórki gruntowe, szczypiorek, dymka, bób, zioła, m.in bazylia oregano, mięta, melisa.
 
Nasza baza przechowalnicza umożliwia magazynowanie w okresie zimowym takich warzyw jak: ziemniaki, marchew, pietruszka, pory, selery, cebula, kapusta, dynia, buraki, brokuły, sałata lodowa, szpinak. Poza sezonem, w przypadku niedoboru towarów, nasz sklep internetowy zaopatruje się u znajomych rolników lub w przypadku owoców - u importerów, którzy posiadają większe bazy przechowalnicze.
 
Rukola
Jarmuż
Lubczyk
Rabarbar
Groszek zielony
Bób
Kalarepa
Koperek
Szpinak
Cukinia
Szczypiorek
Rzodkiewka